Vad är reproränta?

Den så kallade reporäntan i Sverige är den ränta som banker och andra finansiella instititut kan få om de placerar pengar hos Sveriges Riksbank. Bankerna kan även ta korta lån av Riksbanken, vilket de flesta banker också gör, eftersom de hela tiden måste ha likvida medel för att kunna bedriva sin verksamhet. Både Riksbankens inlåningsränta och utlåningsränta är bunden till reporäntan, och reporäntans läge påverkar därför stort bankernas verksamhet.

Som en följd av detta påverkas även de räntor som bankerna tar ut av sina kunder, dvs. både privatpersoner och företag som lånar av dem, och även inlåningsräntan, dvs. den ränta man som kund hos bankerna får, när man sätter in pengar till banken, påverkas av reporäntan. Bundna lån påverkas inte av reporänteändringar omgående (men kan påverkas av dem på lång sikt, när det är dags att binda om lånet), men för lån med rörliga räntor påverkas räntan omgående. Det samma gäller i regel alla inlåningsräntor hos bankerna, som inte brukar vara bundna, annat än i undantagsfall.

Fast man som privatperson endast påverkas av reporäntan indirekt, är det därför en god ide att försöka hålla lite koll på denna ränta, då den påverkar både Sveriges ekonomi i allmänhet, men även de räntor man själv får som kund.

Reporäntans roll som ekonomiskt styrmedel för landet

Sveriges Riksbank använder även reporäntan som ett sätt att påverka Sveriges ekonomi, och faktorer som inflation och den ekonomiska tillväxten i landet. Reporänteändringar är ett effektivt styrmedel för detta, eftersom alla ändringar i reporäntan märks av på marknadsräntorna omedelbart. I regel vill Riksbanken alltid hålla inflationen (dvs. ändringarna i den allmänna prisnivån i landet) så stabil som det bara går, och justerar därför reporäntan baserat på vad man tror, eller av tidigare erfarenheter vet, kommer att åstadkomma detta.

I regel fattar Riksbanken beslut om ändring av reporäntan 6 gånger per år, men även fler ändringar kan ske, och har ofta gjort det under de senaste åren. I samband med att detta görs, publicerar man även ett dokument med anledningarna till ändringarna, vad man anser om penningpolitiken i landet i allmänhet, och så vidare. Det är därför möjligt för oss alla att ta reda på lite om vad anledningarna till ändringarna som görs är.

Många analytiker är även bra på att förutse vilka ändringar som kommer att göras. Det kommer därför i regel inte som en total överraskning för finansbranschen när reporäntan ändras, men exakt hur mycket reporäntan ändras, kan vara svårare att förutse, även för analytiker.

Reporäntan påverkar även den svenska kronans värde. När reporäntan är hög, är den svenska kronan, precis som andra valutor, i regel ett mer attraktivt investeringsobjekt för dem som investerar i valutor. Å andra sidan gör en lägre reporänta den svenska kronan lite mindre attraktiv för dessa företag och personer.

Reporäntor i andra länder

Väldigt många andra länder, förutom Sverige, har också ett liknande system, där en reporänta används. I regel bör inte andra länders ändringar påverka den svenska reporäntan, men det går att se vissa mönster i olika länders reporäntor när t.ex. hela världsekonomin försvagas.

Läs även vår guide om privatekonomi: De tio bästa spartipsen för en sund ekonomi.

 

Kontakt

Banklån online
Storgatan 1, Borås
Sverige

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode